Waarom slimme ruiters ook vaak naast hun paard staan.

Hét grote misverstand over ruiters met Natural Horsemanshipeen affiniteit voor Natural Horsemanship is dat we enkel op de grond staan te fluisteren naar onze paarden en nooit rijden, laat staan resultaten behalen. Niets is minder waar. Het is niet uitzonderlijk dat mensen het gevoel hebben dat grondwerk niet zinvol is als ze geen specifieke problemen hebben onder het zadel. Dat is jammer, want grondwerk is zoveel meer dan alleen een leuke afwisseling voor je paard.

Dagelijkse handelingen

Laten we eerlijk zijn, als we bij onze paarden zijn en voor hen zorgen, staan we eigenlijk sowieso al 90 procent van de tijd naast ons paard.We willen hem uit de weide halen, zijn voetjes uitkrabben, hem door een poortje sturen, hem op de trailer zetten, hem borstelen, etc. Ook willen we graag dat bij een bezoekje vNatural Horsemanship, toegepast grondwerkan de hoefsmid of tandarts ons paard zich keurig gedraagt en ook bij het opstappen hij een en al medewerking is. Dan kan het geen overbodige luxe  zijn om even de tijd te nemen om te zorgen dat dit alles er licht en makkelijk kan aan toe gaan. Grondwerkoefeningen zorgen ervoor dat je paard zowel vertrouwen als respect voor je voelt en niet van het minste in vlucht- of vechtmodus gaat. Als jullie elkaar goed begrijpen wordt alles plots veel makkelijker. ‘Daar heb ik geen tijd voor’ vind ik het flauwste excuus van de wereld om grondwerk over te slaan. Juist met de tijd die je in de opvoeding van je paard (en jezelf!) op de grond steekt bespaar je jezelf een hoop problemen en irritaties in de toekomst. Je paard komt naar je toe in de weide, hij loopt vlotjes de trailer op, komt netjes parkeren bij het opstapje, enzovoort.

Communicatie en veiligheid

Voor mij zijn grondwerk en rijden onlosmakelijk van elkaar verbonden. Als je je paard goed kan lezen op de grond wordt alles plots beter:

  • Rijden wordt een stuk veiliger. Je hebt een beter zicht op zijn emoties en gedachten, en kan zorgen voor een goede warming up. Tijdens je grondwerk kan je checken of je paard mentaal genoeg connectie met je
    maakt en fysiek ook klaar is om te werken. Als je rode vlaggen die je paard je op de grond geeft negeert kan dit je zuur opbreken onder het zadel. Zorg dat je genoeg vertrouwen en leiderschap gewonnen hebt op de grond.
  • Je hulpen tijdens het rijden worden fijner, want je hebt hem de verschillende ingrediënten van de oefening al aangeleerd op de grond. Het enige wat je nog moet doen is de verschillende elementen van de oefening combineren. Makkelijk voor jou, maar het allerbelangrijkste, geen onnodige stress voor je paard!
  • De relatie met je paard wordt stukken beter, want hij voelt dat je zijn zorgen ziet en begrijpt, en dat je moeite wil doen om hem te helpen in plaats van toch onmiddellijk op te stappen en hem te dwingen iets te doen.

Lichamelijke ontwikkeling

Met grondwerk kan je vanop de grond eigenlijk alle oefeningen die je ooit onder het zadel aan je paard zal vragen voorbereiden. Op die manier geef je jouw paard de kans zich fysiek te ontwikkelen, spieren op te bouwen en leniger te worden. Je paard leert uit zichzelf een gezonde houding aan te nemen die hem later zal helpen jou en zichzelf op een betere manier te kunnen dragen.Vanop de grond kan hij rustig alles leren zonder het gewicht van de ruiter die eventuele blokkades veroorzaakt. Ook voor ons is het vaak makkelijker te zien waar het fysiek verkeerd loopt als we een totaalplaatje hebben van het paard.

 

Fun!

En een toepassing mogen we niet vergeten, grondwerk is gewoon leuk! Weinig mensen kiezen ervoor zich echt te verdiepen in het grondwerk en denken onmiddellijk aan longeren. Geen wonder dat ze grondwerk saai vinden. Hoe meer je bijleert, hoe meer je op de grond ook heel veel actie en verfijning kan krijgen.

Naarmate je beter wordt in je eigen lichaamstaal en de relatie met je paard beter wordt, kan je zelf helemaal in vrijheid werken. Dit is de ultieme test van jullie relatie. Er is geen leuker gevoel dan een paard die bij je blijft omdat jouw idee zijn idee is geworden en hij bij je wíl zijn. Een paard dat wegloopt vanals je het halster afneemt vertelt je eigenlijk dat hij liever ergens anders zou willen zijn.

 

Natural horsemanship, vrijwerkNatural Horsemanship, Vrijwerk