Mijn paard trekt steeds naar het gras tijdens de training

Als je deze zomer graag in de weide werkt met je paard ken je ongetwijfeld het volgende fenomeen. Je wil iets van je paard vragen, maar hij sleurt je telkens mee met zijn hoofd het gras in. Heel vervelend. Je paard raakt constant afgeleid van de training, en jij zit constant aan zijn hoofd te trekken, en helaas win jij meestal niet het trekspelletje.

Waarom eet ons paard gras tijdens het werk?

Vaak staat ons paard al de hele dag in de weide te grazen en is het dus onwaarschijnlijk dat hij echt honger heeft. Heeft hij wel honger, dan wordt het misschien tijd hem wat bij te voederen, maar vaak is dit niet het probleem.

Onze paarden zijn nu eenmaal geprogrammeerd om de hele dag door te eten. Dus het zit in zijn lijf zin te krijgen om te eten als hij niets anders te doen heeft.

En daarmee slaan we net de nagel op de kop. Waarschijnlijk verveelt het paard zich en geef je hem de tijd om na te denken hoe hij de tijd beter kan gebruiken dan hoe jij hem wilt spenderen. Dat wil helemaal niet zeggen dat we ons paard bewust moeten straffen voor het grazen, we moeten gewoon de oorzaak wegnemen waaróm hij zin krijgt om aan je te trekken en zijn neus in het gras te steken.

Hoe los je het op?

Zorg dat het nog niet in je paard opkomt te grazen. Geef hem redenen om op te letten, maak je oefeningen interessanter en wees consequent in je fasen. Veel mensen stoppen met hetgeen ze aan het proberen waren om het paard te corrigeren. Daarin bevestig je eigenlijk nog meer waarom je paard niet moet opletten. Als jij niet gefocust bent op je oefening, kan je dat niet verwachten van je paard. Hieronder nog een paar tips om het probleem op te lossen:

  • Vraag hem iets te doen zodra hij aan het gras begint te denken. Bijvoorbeeld versnellen, van richting veranderen, zijn achterhand wegdraaien, van gang veranderen,…
  • Varieer je trainingen. Kijk eens goed naar jezelf. Misschien ben je wel te repetitief en is je training niet uitdagend genoeg.
  • Zit zijn hoofd al in het gras? Dan ben je eigenlijk te laat. Wat je ook doet, ga niet mee in zijn trekspelletje! Blijf gefocust op je oefening en gebruik je fases. Wat bedoel ik hiermee? Vraag hem om bijvoorbeeld in draf vooruit te gaan. Vraag het eerst zeer subtiel en zacht (de fase waarop hij eigenlijk zou moeten reageren) en ga dan onmiddellijk hoger in je fases, niet om hem te straffen maar eerder met een speelse mentaliteit. “Zorg dat ik mijn stick niet moet gebruiken” “Piep, je was niet snel genoeg!”. Volgende keer zal hij zijn hoofd al uit het gras halen bij de subtiele suggestie. Hetzelfde doe je trouwens tijdens het rijden, sleur nooit zijn hoofd terug naar boven.
  • Vaak geven mensen de tip dat je je paard nooit mag laten grazen als je met hem bezig bent. Zelf laat ik het mijn paarden wel toe. Ik wil immers ook dat we gewoon samen kunnen relaxen en dat ik mijn paard af en toe dat plezier kan gunnen. Hij is er me toch steeds dankbaar voor. Het belangrijkste is dat je consequent bent en dat je paard jouw lichaamstaal kan begrijpen. Ben je bezig met een oefening, dan is het geen moment om te grazen. Heeft hij het super gedaan, dan zie ik niet in waarom je hem daar niet voor zou belonen door samen een stukje te relaxen en hem te laten grazen.