“technique will get you to a certain level, but beyond that a certain connection with the horse’s heart is necessary”

– Nuno Oliveira

Veel voorkomende problemen met paarden verdwijnen als sneeuw voor de zon met deze trainingsmethode die zowel accent legt op de mentale en fysieke ontplooiing van het paard als op het bewustzijn van de trainer zelf.

Moeilijk trailerladen, steigeren, bokken, zwaar op de hulpen zijn, niet stil willen staan, geen voetjes willen geven, duwerig of net schrikachtig zijn, zijn allemaal signalen waarbij ons paard ons iets probeert te vertellen.

Een paard dat zowel mentaal als fysiek in balans is sluit zich bij je aan in vertrouwen, kalmte en met focus. Eens je dit kan bereiken, is de samenwerking tussen ruiter en paard een verslavend gevoel dat je nooit meer kwijt wil!

Balanced Horsemanship

De term balanced horsemanship werd ontwikkeld door Horseman’s Paradise (Jarno De Smet en Gea Riemis) en verwijst naar de combinatie van natural horsemanship en klassieke dressuur. In deze manier van trainen gaan we zowel accent leggen op de mentale en emotionele ontplooiing als op de fysieke ontwikkeling van het paard. Het hoofddoel is om in eender welke discipline resultaten te behalen zonder af te doen aan de emotionele gezondheid van het paard en de connectie tussen mens en dier. Waar wij naar streven is dus een evenwicht tussen ‘the best of both worlds’. Klik op de link hiernaast om meer te weten te komen.

Het hoofddoel van Natural Horsemanship is de mentale balans van het paard, dat zich idealiter als een partner gedraagt in plaats van als een vluchtdier. Om dit te bereiken moet de mens begrip krijgen van de psychologie van het paard. We moeten ons in zijn leefwereld plaatsen en aandacht hebben voor wat het paard denkt of voelt. Een goede partnerschap met het paard wil zeggen dat je zo goed wordt in het begrijpen en respecteren van zijn leefwereld, dat hij dingen voor je wil doen uit eigen wilskracht, en niet door angst, geweld of intimidatie. De sleutelwoorden zijn hier effectieve communicatie en vertrouwen. Grondwerk en vrijwerk zijn hierbij belangrijke elementen, maar we trekken deze filosofie eveneens door tijdens het rijden.
Veel paarden krijgen van nature uit met scheefheden te maken. De spieren zijn langs de ene kant korter en stijver en langs de andere kant langer en flexibeler, wat ervoor zorgt dat bijna elk paard een moeilijke en een makkelijke kant heeft. Bovendien loopt ieder paard van nature uit met zijn gewicht meer op de voorhand dan op de achterhand. Op de weide heeft een paard hier weinig last van, net zoals wij niet zoveel last ondervinden van het links- of rechtshandig zijn.

Als we hem echter willen berijden en we houden hier geen rekening mee, kan dit zorgen voor overbelasting en blessures. In principe is er immers niets natuurlijks aan om op de rug van een paard te gaan zitten. Het is dus onze verantwoordelijkheid ons ook op fysiek vlak in te zetten voor de balans van ons paard.

Het rechtrichten en de academische dressuur bieden hier oplossingen die de oorzaak van rijkundige problemen aanpakken, zonder alleen de symptomen te bestrijden, zoals vaak gedaan wordt met het gebruik van allerhande materiaal die oefeningen gaan forceren, zoals bijzetteugels.

“Ik kan het elke paardenliefhebber aanraden die een hechte band wil met zijn/haar viervoeter. Na enkele sessies grondwerk gestart met trailerladen. Mijn paard gaat rustig de trailer op en laat zich gedwee vervoeren… En dit voor een 4jarig paard dat nooit in handen is geweest! Onze band wordt altijd beter en beter. Thanks, Yannick!”
Mieke en Gypsy
 “Zeker aan te raden! Sinds ik met Yannick samenwerk heb ik mijn paard pas echt leren kennen. Ik kan beter anticiperen op zijn gedrag en begrijp hem beter. Voor mij is het een volledig nieuwe manier om om te gaan met paarden, en dit met als basis vertrouwen, waardoor paardrijden een geheel nieuwe dimensie krijgt.”
- Marlies en Okapi
“Ik heb een heel lieve Tinker, maar in de piste kon ik weinig met hem bereiken. Met Yannick heb ik eindelijk een methode ontdekt die pistewerk leuk en interessant maakt voor hem. Ik heb nu een paard dat met plezier de oefeningen uitvoert, terwijl ik vroeger eerder een gevecht moest leveren om dingen gedaan te krijgen. Logisch dat ik me er nu veel beter bij voel! We boeken vooruitgang met de glimlach!”
- Katleen en Kiss Me
“Ik heb zoveel van Yannick geleerd. Vroeger sloeg Falco altijd op de vlucht met mij. Nu is de band die ik met hem heb fantastisch. De angst die ik vroeger had is bijna helemaal verdwenen en kan ik zelf naar buiten gaan wandelen met een gerust hart. Zowel Falco en ik zijn enorm gegroeid. Yannick geeft altijd les met de grote glimlach en veel kalmte. Ze schoolt zichzelf constant bij en dat maakt haar een vat vol info. Ik hoop dat we nog lang samen op pad mogen gaan! “
- Sofie en Falco
“C’est avec impatience que j’attends mon cours chaque semaine avec Yannick ; J’ai un fjord Damiro qui a 16 ans et avec lequel je pratique l’équitation western depuis 5 années. J’ai établi avec lui les bases du travail au sol. Cependant j’avais l’impression de « tourner en rond » et je voulais progresser et découvrir d’autres choses. Grâce à Yannick je peux aller plus loin dans le travail au sol et monté, découvrir de nouveaux jeux, apprendre encore tout en affinant ce qui a été acquis pour développer encore plus la confiance et la complicité avec Damiro. Yannick est très sérieuse dans son travail et j’adore son calme, sa compétence et sa volonté, ainsi que l’énergie qu’elle développe et qui est la base de son travail.”
- Isabelle en Damiro