We hebben ons er allemaal wel al ooit eens schuldig aan gemaakt. We zijn ambitieus, we willen vooruitgang maken en time minded zoals we zijn stellen we aan deze doelen ook nog eens een bepaalde tijdsdruk. We spenderen veel geld en tijd aan de verzorging van ons paard en willen dat het ons ook iets opbrengt tussen al het uitmesten, voeren, repareren, vegen, les volgen en trainen door. Daar is op zich niets mis mee, zonder doelen geen vooruitgang. Ambitie is juist goed, maar vaak wordt de essentie hierbij onderweg uit het oog verloren. Hoe voelt jouw paard zich hierbij? Is hij nog happy met hoe het er tussen jullie aan toe gaat? En jij zelf? Vergeet je zelf niet soms een keer te relaxen en gewoon happy te zijn met wat er op dat moment is? Hoeveel tijd spendeer je nog bij je paard zonder dat er iets moét? En het allerbelangrijkste; vergeten jullie niet af en toe dat het ook gewoon LEUK mag blijven?

It’s supposed to be fun!

Zijn wij paardeneigenaars niet allemaal met dezelfde gevoelens en ideeën in de paarden gestapt? Omdat we van hen houden, omdat we even de zorgen van de wereld vergeten als we bij hen zijn en het ons een gevoel van vreugde, voldoening en vrede schenkt. Het is zo belangrijk dat we onszelf niet altijd zo serieus nemen. Tuurlijk kan je een topruiter worden of kan je je geld verdienen in de paarden en brengt dat hard werk en zorgen met zich mee. Dat is logisch en ook goed, maar we mogen niet vergeten dat we het in essentie nog altijd doen omdat het onze passie is, omdat we het leuk vinden, en omdat we hopen dat onze paarden het ook leuk vinden.

Wat bedoel ik met connectie?

Als ik over connectie praat, heb ik het over de relatie tussen jou en je paard. Connectie is een variabel gegeven, soms is het er meer dan op andere momenten. Connectie opent een communicatielijn in twee richtingen. Je paard kan jou iets vertellen, en jij kan je paard iets vertellen. De basisvoorwaarden om een connectie tot stand te kunnen brengen zijn wederzijds respect en vertrouwen. Voor mij betekent connectie wederzijdse focus, lichtheid in de hulpen en een bereidheid tot samenwerking.

6 sleutels om de connectie met je paard te verbeteren

 1. Spendeer tijd met je paard zonder daadwerkelijk iets te doen, of doe iets vóór hem

Zit bij hem in de stal (of nog beter, haal hem eruit voor een wandeling) of in de weide, observeer hem, lees een boek, of wat dan ook. Maar zorg dat je elke week toch een paar momenten inlast waar er niets ‘hoeft’. Het zal jullie vriendschap wonderen doen. Wat ook heel leuk kan zijn als je paard dit leuk vindt, is om hem eens een uitgebreide poetsbeurt te geven, hem te masseren enzovoort. Zeker als jullie zwaar aan het trainen zijn zal het hem deugd doen, en zal hij je niet alleen associëren met hard werken maar ook met heel hard genieten. Er bestaan heel wat boeken over wat je allemaal kan doen om je paard te helpen zijn lichaam te ontspannen.

 1. Stop meer variatie in je training

Verval niet in eenzelfde ritme van trainingen, doe niet constant hetzelfde. Dat is niet alleen geestdodend voor jou, maar ook voor je paard. En als de motivatie bij jullie beiden onder het vriespunt zakt is dat voor geen van beiden een goede start.

 • Investeer eens wat tijd om bij te leren over grondwerk. Er is zoveel meer dan longeren alleen. Neem de tijd om een betere communicatie te creeëren. Denk bijvoorbeeld aan horse agility, wat meer en meer opkomt. Het internet barst van de inspiratie.
 • Maak een buitenrit
 • Zet obstakels in de piste, ontdek nieuwe oefeningen.
 • Leer hem trucjes. Hoewel sportruiters vaak hun neus optrekken voor dit soort dingen (‘mijn sportpaard is geen circuspaard’), kan dit veel voor je paard doen. Zelf Philippe Karl, een heel geavanceerde klassieke ruiter, zei ooit in een voorwoord van een boek; ‘trick training is one of the best ways to make your horse your friend’. Je hoeft daarom je paard niet te leren zitten of liggen, maar kleine dingetjes kunnen ervoor zorgen dat je paard zijn hart terug openzet om meer bij te leren en zich terug meer gaat engageren in jullie trainingssessies. Denk bijvoorbeeld aan buigen, op een verhoogje staan, apporteren,… Het gaat hem helemaal niet om het trucje, maar dat je leren terug leuk maakt voor hem.
 • Oefen eens een crossparcours
 • Speel met hem in vrijheid

Wat dan ook, maar doe ook dingen ‘just for fun’. Het maakt niet uit in welke tak van de sport je uiteindelijk terecht wil komen, je horizon verbreden en het iets ruimer bekijken kan al het verschil in de wereld maken.

 1. Houdt de humor erin

Als je in een piste staat waar veel ruiters aan het rijden zijn, observeer dan eens de gezichtsuitdrukkingen van de ruiters. Vaak zitten ze heel boos en serieus op hun paard, en ook zie ik vaak mensen die helemaal niet het uitzicht hebben dat ze zich amuseren. Dat is helemaal niet beschuldigend bedoeld, ook ik betrap mezelf er op video tijdens ‘serieusere oefeningen’ wel eens op dat mijn gezicht er een beetje boos uitziet. Zorg alleen dat je jezelf daar bewust van blijft en dat niet al jouw sessies met je paard er zo uit zien. Lighten up! Heel veel paarden zijn echte komieken, maar worden gestraft als ze grapjes maken. Neem eens aan wat hij aanbiedt, zo zal hij nog gemotiveerder worden om nieuwe dingen te doen.

 1. Ga op verplaatsing

Laadt je paard eens op in de trailer en ontdek nieuwe plekken met hem, ga eens naar verschillende pistes rijden, zoek een mooi natuurgebied op waar jullie allebei je hoofd kunnen leegmaken, spreek af met vrienden om in een groepje ergens te gaan trainen.

 1. Schuif problemen niet automatisch op hem af

Als iets in de training niet helemaal goed loopt, hoe reageer jij dan? Vraag je je eerst af waaróm hij een bepaalde respons geeft of straf je hem hier direct voor? Het is zo belangrijk dat we de oorzaak van bepaald gedrag proberen te achterhalen, zonder direct over je paard te oordelen. Heeft hij ergens pijn? Snapt hij wat je bedoelt? Motiveer je hem wel op de juiste manier? Misschien doe jij wel iets niet helemaal goed waardoor je hulpen lost in translation geraken. Misschien ben jij er met je hoofd niet helemaal bij en probeert je paard je dit gewoon te vertellen. Scan even je eigen gedachten en lichaamstaal af, 99 procent van de tijd is hier iets aan te veranderen waardoor de situatie al helemaal anders kan worden.

 1. Schakel je smartphone uit

Tuurlijk is het leuk om video’s en foto’s te nemen van je paard. Soms kan dat zelf de connectie verbeteren, omdat je lacht met iets wat hij doet en omdat je toont dat je trots bent op hem en hem apprecieert. Waar ik alleen een beetje lastig van word is wanneer ruiters constant bezig zijn met hun telefoon als ze bij hun paarden zijn. Als je van hem verwacht dat hij zich voor de volle 100 % inzet en je zijn volledige concentratie geeft, respecteer hem dan genoeg om datzelfde ook voor hem te doen. Ik zag ooit iemand zijn paard zo longeren: Het paard deed zijn stinkende best, ondanks dat het hem moeilijk gemaakt werd door allerhande hulpmiddelen rond zijn lichaam en hoofd. De persoon in het midden stond doodleuk te telefoneren, wel 10 minuten aan een stuk. Als je paard super braaf is, verdient hij het dan niet net nog meer dat ook jij je aandacht helemaal bij hem houdt? Dat telefoontje of smsje kan vast en zeker een uurtje wachten tot je paard terug bij zijn vriendjes in de weide staat.